ΠΑΡΑΔΟΞΟΤΗΤΑ

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 άρχισαν να ανακαλύπτονται στα πειράματα των κοσμικών ακτίνων αδρόνια που περιείχαν s κουάρκ (ή αντι-s κουάρκ). 

Τα σωματίδια αυτά ονομάστηκαν παράδοξα (strange), επειδή εμφάνιζαν μια ιδιόρρυθμη συμπεριφορά. Παράγονταν πολύ γρήγορα (σε χρόνο  10-23 s) και ζούσαν για πολύ μεγαλύτερο χρόνο από τον αναμενόμενο (περίπου 10-10 – 10-8 s).

Η απάντηση σε αυτό το μυστήριο ήταν ότι :
τα παράδοξα σωματίδια παράγονται μέσω της ισχυρής αλληλεπίδρασης και διασπώνται μέσω της ασθενούς

Για να διαχειριστούμε την συμπεριφορά των νέων σωματιδίων, χρειάστηκε να εισάγουμε ένα νέο κβαντικό αριθμό S,
που ονομάστηκε παραδοξότητα (strangeness).

Κάθε αδρόνιο έχει κβαντικό αριθμό παραδοξότητας από -3 ως +3, ανάλογα με το πλήθος των s κουάρκ ή αντι-s κουάρκ που περιέχει.

Κάθε s κουάρκ έχει S = -1 και κάθε αντι-s κουάρκ έχει S = +1.

Έτσι, τo Λ(uds) έχει παραδοξότητα S = -1, το  Ω(sss) έχει S = -3, το K+ (uš) έχει S = +1 και  το p(uud) έχει S = 0, αφού δεν περιέχει s κουάρκ.

Η φωτογραφία παρουσιάζει την συνδυασμένη παραγωγή δύο παράδοξων σωματιδίων στον θάλαμο φυσαλίδων στο εργαστήριο LBL της Καλιφόρνιας. Ένα αρνητικό πιόνιο π (πράσινη τροχιά) με μηδενική παραδοξότητα ((S = 0) εισέρχεται από κάτω δεξιά και αλληλεπιδρά με ένα πρωτόνιο (S = 0) του θαλάμου φυσαλίδων. Παράγεται ένα βαρυόνιο Λ (S = -1) και ένα καόνιο Κ (S = 1) που είναι ουδέτερα και οι τροχιές τους δεν αφήνουν ίχνος. Η παρουσία τους γίνεται αντιληπτή κατά την διάσπασή τους. Το σωματίδιο Λ διασπάται σε ένα αρνητικό πιόνιο (πράσινη τροχιά) και σε ένα πρωτόνιο (κόκκινη τροχιά), ενώ το καόνιο διασπάται σε ένα αρνητικό πιόνιο (πράσινη τροχιά) και σε ένα θετικό πιόνιο (κίτρινη τροχιά).

Τα παράδοξα σωματίδια παράγονται μέσω της ισχυρής δύναμης σε ζεύγη (“συνδυασμένη” παραγωγή – associated production), έτσι ώστε να διατηρούνται οι γεύσεις των κουάρκ που συμμετέχουν :

      π(ūd)  +  p(uud)   →  Λ(uds)  +  Κ0 (dš) 

S        0     +     0                 -1      +     1

Mπορούν να διασπαστούν με την ισχυρή δύναμη, μόνο όταν παραμένουν σε ζεύγη.  

Όταν τα παράδοξα σωματίδια απομακρύνονται το ένα από το άλλο, η ισχυρή δύναμη δεν μπορεί να τα επηρεάσει, ο “θάνατος” τους … αναβάλλεται, και πραγματοποιείται μέσω της ασθενούς αλληλεπίδρασης.

        Λ(uds) → p(uud) + π(ūd)   

S          -1            0            0

        Κ0 (dš) → π+ (uđ) + π(ūd)

S         +1            0           0

H παραδοξότητα διατηρείται μόνο στις ηλεκτρομαγνητικές και τις ισχυρές αλληλεπιδράσεις, αλλά δεν διατηρείται στις ασθενείς.
Στις ασθενείς διασπάσεις των παράδοξων σωματιδίων ισχύει ότι :  |ΔS| = 1.

👉 Έτσι δεν πραγματοποιείται άμεσα η αντίδραση  :   Ξ(dss)  ↛ n(udd) + e–  + ṽe   , αφού |ΔS| = 2.

Για καθένα από τα άλλα βαριά κουάρκ (c, b, t) ορίζεται αντίστοιχα ένας νέος κβαντικός αριθμός που ονομάζεται αντίστοιχα “Χάρισμα” (Charm) C, “Πυθμενικότητα” (Bottomness) Β, και “Κορυφότητα” (Topness) Τ.


Η συμπεριφορά των σωματιδίων που τα περιέχουν είναι ανάλογη με αυτή των παράδοξων σωματιδίων.

Για παράδειγμα, η αντίδραση νμ + p → μ–  + Λ + π + π + π + π–  , που φαίνεται στο παρακάτω σχήμα, προκύπτει από μια σειρά επιμέρους αντιδράσεων, στις οποίες συμμετέχουν και c – κουάρκ.

Απεικόνιση μιας από τις πρώτες εμφανίσεις (1974) βαρυονίων με c κουάρκ σε αντιδράσεις μεταξύ ενός νετρίνου με πρωτόνιο του θαλάμου φυσαλίδων, στο εργαστήριο Brookhaven στο Long Island, της Νέας Υόρκης.  Το νετρίνο εισέρχεται από κάτω αριστερά. Η τροχιά του δεν φαίνεται, επειδή δεν έχει φορτίο και δεν προκαλεί ιονισμό. Το βαρυόνιο με “Χάρισμα” (Charm) που παράγεται είναι φορτισμένο, αλλά η τροχιά του είναι πολύ μικρή (κόκκινο βέλος).

Είναι :
νμ  + p(uud) → μ–  + Σc++ (uuc)    , Ασθενής αλληλεπίδραση με |ΔC| =1
Σc++ (uuc) → Λc+(udc)  +  π(uđ) , Ισχυρή Αλληλεπίδραση
Λc+ (udc) → Λ(uds) + π+ (uđ) + π+ (uđ) + π(ūd)   , Ασθενής αλληλεπίδραση με |ΔC| =1 , |ΔS| =1

Οι αντιδράσεις πραγματοποιούνται με τέτοιο τρόπο, ώστε να μεταβάλλεται η γεύση μόνο ενός κουάρκ κάθε φορά.