ΒΑΡΥΟΝΙΚΟΣ ΚΑΙ ΛΕΠΤΟΝΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ

Αλληλεπιδράσεις μεταξύ βαρυονίων και λεπτονίων που έχουν το ίδιο σπιν δεν έχουν παρατηρηθεί. Για παράδειγμα, δεν έχει παρατηρηθεί η διάσπαση του πρωτονίου σε ποζιτρόνιο (το αντισωματίδιο του ηλεκτρονίου), πρωτόνιο ↛ ποζιτρόνιο + φωτόνιο [p+  ↛ e+  + γ] παρότι διατηρείται… Continue Reading…

ΧΡΩΜΑ

Το βαρυόνιο Δ++ αποτελείται από τρία u κουάρκ που έχουν το ίδιο σπιν  Δ++ (u↑, u↑, u↑), δηλαδή περιέχει τρία φερμιόνια στην ίδια κατάσταση. Αυτό, όμως, δεν το επιτρέπει  η απαγορευτική αρχή του Pauli. Επομένως, υπάρχει και κάποιος άλλος κβαντικός… Continue Reading…

ΠΑΡΑΔΟΞΟΤΗΤΑ

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 άρχισαν να ανακαλύπτονται στα πειράματα των κοσμικών ακτίνων αδρόνια που περιείχαν s κουάρκ (ή αντι-s κουάρκ).  Τα σωματίδια αυτά ονομάστηκαν παράδοξα (strange), επειδή εμφάνιζαν μια ιδιόρρυθμη συμπεριφορά. Παράγονταν πολύ γρήγορα (σε χρόνο  10-23… Continue Reading…

ΣΠΙΝ

Μια πολύ σημαντική ιδιότητα για κάθε σωματίδιο είναι το σπιν (spin) του. Το όνομά του παραπέμπει στην κλασική έννοια της ιδιο-στροφορμής των σωμάτων. Ωστόσο, το σπιν του σωματιδίου είναι ανεξάρτητο από την θέση και την κίνησή του στον χώρο. Είναι… Continue Reading…